• Trainingen

  Trainingen
  De trainingen bij UVV’40 zijn grotendeels opgebouwd volgens de methodes van de serie ‘Allemaal uitblinkers’ van de KNVB. Dit is een visie die de KNVB heeft op het opleiden van jeugdvoetballers. Kort samengevat komt het erop neer, dat er uitgangspunten zijn opgesteld waaraan elke voetbaltraining moet voldoen. Deze zijn:

  • Voetbaleigen bedoelingen - Zorg dat een training of oefening zoveel mogelijk lijkt op het spelletje voetbal. Dus zo veel mogelijk met de bal werken en elementen van samenspelen, doelgerichtheid en doelpunten maken of voorkomen in de oefenstof verwerken.

  • Veel herhalingen - Doen, doen en nog eens doen. Oefening baart kunst! Zorg er dus voor dat de kinderen zoveel mogelijk balcontact hebben, ieder kind een bal, geen lange wachttijden en rijen bij het afwerken en veel beurten geven zodat ze veel kunnen oefenen. Zorg hierbij voor een goede planning en organisatie, denk er dus van te voren over na. En niet elke training hoeft altijd weer anders te zijn.
    
  • Rekening houden met de groep - Wanneer een trainer training geeft moet hij weten wie hij voor zich heeft staan en daar zijn training en oefenstof op aanpassen. Houd er rekening mee wat ze al wel of niet kunnen en of ze wel openstaan voor bijvoorbeeld overspelen. Bijvoorbeeld F-spelertjes hebben vaak al zoveel moeite met de bal, dat overspelen te veel gevraagd is: ze zijn al blij als de bal geraakt wordt. Bij E-spelers bijvoorbeeld mag je meer van de spelers verwachten.

  • Juiste coaching - De trainer moet de kinderen op de juiste manier bij het trainen betrekken. Niet alleen maar opdrachten laten uitvoeren: laat ze weten waarom, laat ze zelf mee ontdekken wat het voor nut heeft: stel vragen, laat ze zelf oplossingen bedenken. Een andere belangrijke insteek is het verdelen van voetbaleigenschappen in 3 soorten: Techniek, Inzicht en Communicatie. Bij pupillen zijn vooral de eerste twee van belang, waarbij het inzicht pas vanaf de JO11 vormen begint aan te nemen. Het grootste deel van de trainingen bij de pupillen zal dus gericht zijn op het verbeteren van de techniek. Techniektraining is een vast onderdeel van de pupillentrainingen.

  Een trainingsjaarplan, op te stellen door iedere jeugdtrainer, moet bijdragen aan structuur in de methodiek en didactiek.