• In de komende maanden gaan vier Fysiotherapie-studenten van Avans Hogeschool onderzoek doen op verschillende sportclubs in Breda. Dit doen ze onder begeleiding van Doornbosfysio Groep | Fysiotherapie praktijk in Breda en omstreken. Er worden zelfs twee onderzoeken tegelijk gedaan: de groeispurt bij kinderen van 12-18 jaar en kruisbandletsels in dezelfde leeftijdsgroep.

 • Waarom dit project? 
  Lichamelijke activiteit is goed voor het menselijk lichaam. Niet alleen de conditie en spierkracht verbeteren, maar ook heeft het een positief effect op geheugen, leren, angst, depressie en stress. Steeds meer mensen zijn er mee bezig en zijn zich hier bewust van. Ook onder de jongeren is sport een van de meest voorkomende hobby's. Het wordt gezien als uitlaatklep, want ontspanning wordt vaak gevonden in bewegen en sociale contacten. Dit is zeker nodig gezien de druk die er tegenwoordig door de maatschappij op jongeren wordt uitgeoefend.

 • Uit de laatste cijfers van het RIVM blijkt helaas dat de hoeveelheid blessures onder de bevolking toeneemt, zo ook onder de jeugd. Jongeren kunnen voor een (langere) periode niet meer sporten en lopen dus hun uitlaatklep mis. Dit brengt verschillende negatieve gevolgen met zich mee. Er is al veel onderzoek gedaan naar de risicofactoren op het krijgen van blessures om ervoor te zorgen dat ze voorkomen kunnen worden. Hier is al een hoop over bekend. Zo zijn verminderde balans, groei, verminderde co√∂rdinatie, eerdere blessures, geslacht, hogere BMI en verminderde neuromusculaire aansturing risicofactoren op het krijgen van blessures.

  Op basis van de gevonden risicofactoren zijn er al een hoop preventieprotocollen opgesteld om het risico op blessures te verkleinen. Er zijn ook preventieprotocollen die gericht zijn op jonge sporters. Wat opvallend is dat geen van deze protocollen iets doet met de groei, terwijl dit bij alle jongeren van toepassing is. Ook overbelastingblessures komen steeds vaker voor bij jongeren. Dit is onder andere te verklaren door de belastingintensiteit en -frequentie die tegenwoordig van de jongeren wordt gevraagd.

  Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de samenhang tussen deze fysieke belasting die de jeugd tegenwoordig doormaakt en de groei die plaatsvindt van het lichaam. Hier willen wij verandering in brengen. Ons onderzoek is namelijk gericht op het verband tussen de groei(fase) waar het kind zich in bevindt, de mate van lichamelijke activiteit die het kind uitoefent en de mate van hinder die zij ervaren.

  Op basis van ons onderzoek hopen wij een verband te vinden tussen deze 3 factoren. In de toekomst hopen wij dat dit zal leiden tot een nieuw preventieprotocol die de groei en de fysieke belasting in acht neemt. Er zal dan gekeken worden naar de groei(fase) waar het kind zich in bevindt en wat de optimale belasting is om (overbelasting)blessures te voorkomen, maar toch het meeste gehaald kan worden uit de trainingen.

 • Onderzoek 1: Groeispurt
  wordt uitgevoerd door Lotte en Noortje

  Onderzoek 2: Kruisbandletsel
  wordt uitgevoerd door Thijs en Tim

   

 • Meer info volgt binnenkort