• In de komende maanden gaan zes Fysiotherapie-studenten van Avans Hogeschool onderzoek doen op verschillende sportclubs in Breda. Dit doen ze onder begeleiding van Doornbosfysio Groep | Fysiotherapie praktijk in Breda en omstreken. Er worden bij UVV'40 zelfs drie onderzoeken tegelijk gedaan.

  • Waarom dit project? 
    Lichamelijke activiteit is goed voor het menselijk lichaam. Niet alleen de conditie en spierkracht verbeteren, maar ook heeft het een positief effect op geheugen, leren, angst, depressie en stress. Steeds meer mensen zijn er mee bezig en zijn zich hier bewust van. Ook onder de jongeren is sport een van de meest voorkomende hobby's. Het wordt gezien als uitlaatklep, want ontspanning wordt vaak gevonden in bewegen en sociale contacten. Dit is zeker nodig gezien de druk die er tegenwoordig door de maatschappij op jongeren wordt uitgeoefend.

  • Uit de laatste cijfers van het RIVM blijkt helaas dat de hoeveelheid blessures onder de bevolking toeneemt, zo ook onder de jeugd. Jongeren kunnen voor een (langere) periode niet meer sporten en lopen dus hun uitlaatklep mis. Dit brengt verschillende negatieve gevolgen met zich mee. Er is al veel onderzoek gedaan naar de risicofactoren op het krijgen van blessures om ervoor te zorgen dat ze voorkomen kunnen worden. Hier is al een hoop over bekend. Zo zijn verminderde balans, groei, verminderde coördinatie, eerdere blessures, geslacht, hogere BMI en verminderde neuromusculaire aansturing risicofactoren op het krijgen van blessures.

    Op basis van de gevonden risicofactoren zijn er al een hoop preventieprotocollen opgesteld om het risico op blessures te verkleinen. Er zijn ook preventieprotocollen die gericht zijn op jonge sporters. Wat opvallend is dat geen van deze protocollen iets doet met de groei, terwijl dit bij alle jongeren van toepassing is. Ook overbelastingblessures komen steeds vaker voor bij jongeren. Dit is onder andere te verklaren door de belastingintensiteit en -frequentie die tegenwoordig van de jongeren wordt gevraagd.

    Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de samenhang tussen deze fysieke belasting die de jeugd tegenwoordig doormaakt en de groei die plaatsvindt van het lichaam. Hier willen wij verandering in brengen. Ons onderzoek is namelijk gericht op het verband tussen de groei(fase) waar het kind zich in bevindt, de mate van lichamelijke activiteit die het kind uitoefent en de mate van hinder die zij ervaren.

    Op basis van ons onderzoek hopen wij een verband te vinden tussen deze 3 factoren. In de toekomst hopen wij dat dit zal leiden tot een nieuw preventieprotocol die de groei en de fysieke belasting in acht neemt. Er zal dan gekeken worden naar de groei(fase) waar het kind zich in bevindt en wat de optimale belasting is om (overbelasting)blessures te voorkomen, maar toch het meeste gehaald kan worden uit de trainingen.

  • Onderzoek 1: Groeispurt
    wordt uitgevoerd door Lotte en Noortje

    Onderzoek 2: Kruisbandletsel
    wordt uitgevoerd door Thijs en Tim

    Onderzoek 3: Lichamelijke klachten die mogelijk in verband staan met stress
    wordt uitgevoerd door  Sam en Quinty

  • Thema avond: Blessurepreventie
    Op dit moment werkt een projectgroepje een thema avond uit met als thema Blessurepreventie. Het doel hiervan is onze trainers/coaches bewust te maken van de risico's van blessures bij de bovenbouw en senioren tijdens het voetbalspel of trainingen.

    Voor deze thema avond worden verschillende specialisten uit ons netwerk uitgenodigd om te komen spreken, zo liggen er reeds contacten met Doorbos Fysio Groep, Bergman Kliniek en Amphia. Daarnaast zullen ook bovenstaande afstudeerders in een korte pitchronde van 15 minuten hun onderzoek, resultaten en aanbevelingen mogen presenteren. Meer nieuws volgt snel!

     

  • Lichamelijke klachten die mogelijk in verband staan met stress
    Wij zijn erg benieuwd naar het verband tussen lichamelijke blessures en stress. Wij zullen hierin de thema’s sociale media en prestatie ook gaan bevragen.

    Waarom dit onderzoek?
    Ziekenhuizen zien een stijging in letsels met lange revalidatie, denk hierbij bijvoorbeeld aan de kruisband letsels, bij patiënten van jonge leeftijd. Dit was voorheen veel minder het geval. Als we naar onderzoek van (Voorste kruisbandletsel bij kinderen, 2022) kijken zien we hier dat jongens boven de 13 twee keer zo veel risico lopen op het ontwikkelen van knie-letsels.

    Er is afgelopen jaren al veel onderzoek gedaan naar een verband tussen stress en lichamelijk klachten. Nu zijn wij benieuwd of deze stijgende lijn in deze doelgroep misschien door stresserende factoren zou kunnen komen. Dit hopen wij doormiddel van een vragenlijst en interviews te kunnen ontdekken!